sykdomsinfo.no sykdomsinfo.no

Skal du reise til Thailand?

22.5.2018


Slik  forebygger du sykdommer og vanlige plager

 

 RASKE FAKTA

Thailand er et populært reisemål og de fleste reisene gjennomføres trygt og uten spesielle problemer.

 

Forebyggende tiltak før reise til Thailand:

 • Gjør deg kjent med myndighetenes anbefalinger for reisemålet. Anbefalingene er tilpasset hvilken type reise du skal på og hvor i landet du skal oppholde deg.
 • Undersøk om det er malaria eller andre myggbårne sykdommer i området du skal oppholde deg i.
 • Søk råd om forebygging av sykdom hos helsepersonell i god tid før avreise.

Forebyggende tiltak under reise i Thailand:

 • God hygiene
 • Hyppig og grundig håndvask
 • Ikke ha ubeskyttet sex
 • Ikke tatovere deg i Thailand
 • Drikk nok vann for å unngå dehydrering
 • Bruk myggnett om natten
 • Drikk bare flaskevann
 • Hold deg orientert om utbrudd av zika-og dengue-feber (selv i byer)

Øvrig og viktig informasjon om forholdsregler med mer finner du på 
Folkehelseinstituttets nettside.

Thailand har tradisjonelt vært et populært reisemål for mange norske turister enten man ønsker å oppleve noen av de populære øyene, besøke én av de vakre berømte strendene, vandre i frodig jungel, utforske dykkermulighetene  eller bruke tiden i en av storbyene.

Uansett hvilken type ferie du skal på, og for at opplevelsen skal bli best mulig, er det viktig å være oppmerksom på at det er spesielle hensyn det kan være lurt å ta før, under, og i noen tilfeller etter reisen.

Petter Thornam er ekspert i trope- og reisemedisin og har erfaring fra mikrobiologisk og infeksjonsmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Han er ansvarlig lege ved Sentrum Reisemedisin i Bergen, og kan fortelle at Thailand er et relativt trygt reisemål. Når vi reiser til tropiske land må vi imidlertid nesten regne med å få turistdiaré og trøbbel med magen. Dette er i de fleste tilfeller ufarlig og går over etter noen dager. Han påpeker også at det er en fare for å få denguefeber, som smitter ved myggstikk. Denne myggen finnes både i storbyer og på landsbygda, men vi kan beskytte oss mot den ved å bruke myggmiddel og myggnett. 

 

Vær nøye med å få i deg nok væske

Pass på å drikke nok i varmen

– Uvant varmt klima kan gi dehydrering dersom du ikke får i deg nok væske. Alle grupper, men særlig eldre må være forsiktig med alkohol også for å hindre dehydrering. Mange nordmenn skades også i ulykker i Thailand, og ofte er alkohol inne i bildet, forteller Thornam, som for øvrig også gjør oss oppmerksomme på at vi for all del bør droppe å tatovere oss og unngå å ha ubeskyttet sex i Thailand på grunn av høy smittefare.

Med gode forholdsregler, hygiene og sunn fornuft kan vi få en trygg reise til Thailand og holde oss friske. Det gjelder å planlegge litt i forkant og forhøre seg med helsepersonell som er oppdaterte på helserelaterte trusler.

Her finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen.[1]

 

Oppsøk helsepersonell for råd om forebygging av smitte

Smitterisikoen på et reisemål kan variere fra sesong til sesong og fra år til år.

– Oppsøk helsepersonell for råd, gjerne en klinikk med kompetanse på reisemedisin. Vær også klar over at reiseråd og vaksinebehov kan variere innad i et land. Skal du på safari eller jungeltur må du følge andre reiseråd enn om du drar på en storbyferie.

Vaksiner bidrar til å beskytte oss mot alvorlige, smittsomme sykdommer. Mange sykdommer er sjeldne i Norge, men ikke uvanlige i Thailand. Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger.

  

 

Referanser:

[1]https://www.sykdomsinfo.no/reiseguide/reisesjekkliste/
[2]https://www.fhi.no/sv/reiserad/rad/reiserad-for-utenlandsreiser/

 

 

 

 

 


Gå til nyhetsoversikt