Reisetips for å unngå sykdom

06.03.2023 12:16:42


Her får du gode tips til hva du kan gjøre underveis og i forkant av en reise for å forebygge smitte og sykdom

Turister kan få ferien sin ødelagt av sykdom, men med litt planlegging reduserer du risikoen for
å bli syk. Forebygging og forholdsregler underveis er like viktig som å ha reiseforsikringen på plass.

RASKE FAKTA

De vanligste plagene
  • Diaré
  • Luftveisinfeksjoner
  • Insektsstikk

 Vanlige smittekilder


  • Mat og drikke
  • Luft- og dråpesmitte
  • Mygg

Gode råd for å unngå sykdom

  • Vær nøye med hånd- og toaletthygiene – bruk håndsprit
  • Stell sår og rifter nøye
  • Drikk kun flaskevann
  • Du bør ikke pusse tenner i springvann
  • Unngå isbiter i drikke
  • Pass på at maten er gjennomkokt eller -stekt
  • Vask frukt og grønt i rent vann, ikke springvann
  • Vurder nødvendige vaksinasjoner og forebyggende medisiner

Dersom du har blitt syk på reisen

  • Vær nøye med å få i deg nok væske
  • Godt sårstell er viktig for å unngå infeksjon
  • Oppsøk lege ved behov

 

På Folkehelseinstituttets sider finner du mer informasjon om: Gode råd for god reise

Så hva bør vi gjøre så snart vi vet at vi skal ut å reise?

Petter Thornam er ekspert i trope- og reisemedisin, og har erfaring fra mikrobiologisk og infeksjonsmedisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus. Han er ansvarlig
lege ved Sentrum Reisemedisin i Bergen, og ber oss rådføre oss med helsepersonell som jobber med reisemedisin i god tid før vi skal reise, særlig hvis du har en kronisk sykdom.

– Før du skal ut og reise bør du undersøke hvilken smitterisiko som eksisterer for ditt reisemål og om du bør vurdere å vaksinere deg. Undersøk også om det er andre spesielle helsemessige utfordringer på reisemålet. Ta gjerne kontakt med en klinikk som jobber daglig med reisemedisin, og er oppdatert på de ulike reisemålene, sier Thornam.

Å ha med seg et lite reiseapotek med det mest nødvendige kan være en nyttig ekstraforsikring. – Det bør som et minimum inneholde dine faste medisiner, sårrens, plaster og eventuelt et middel for å stoppe diaré. Det kan også være lurt å ta med smertestillende, samt håndsprit for å sikre god håndhygiene. I utgangspunktet skal du ikke ha med deg antibiotika. Får du en infeksjon som trenger antibiotika bør du oppsøke lokalt helsepersonell. Godt sårstell er utrolig viktig på reise fordi et infisert sår er noe av det verste du kan få i utlandet, poengterer Thornam.

Her finner du en sjekkliste med ting du bør tenke på før, under og etter reisen[1] 

Magetrøbbel er mest vanlig

Magetrøbbel og turistdiaré er blant de vanligste plagene

De vanligste plagene til ferierende nordmenn, er magetrøbbel, forteller Thornam. – Til mange reisemål må vi nesten regne med noen dager med turistdiaré. Mat og drikke er den vanligste smittekilden. Når magen slår seg vrang har vi fått i oss bakterier, virus eller parasitter som vi ikke er vant til. Det gjelder derfor å være nøye med hva og hvor du spiser. Se etter restauranter som ser ut til å ha ferske råvarer, godt med kunder og god hygiene. Unngå å spise buffet. Skal du reise til mer eksotiske reisemål må du være ekstra nøye med maten. Sørg for at fisk, kjøtt og kylling er gjennomstekt og ikke blodig eller rødt ved benet. Frukt og grønnsaker må kokes eller vaskes godt. Egg skal være gjennomkokt eller stekt. Unngå å drikke vann fra springen.

Det er også helt vanlig å få luftveissykdommer som influensa og lungebetennelse. Årsaken er som oftest virus, og er lett å få med hyppige temperaturskiftninger fra, for eksempel klimaanlegg. – Myggoverførte febersykdommer har også blitt mer vanlig. Ett eksempel er denguefeber, som kan gi en influensalignende sykdom og kjennetegnes med sterke muskelsmerter. Denguefeber og andre myggoverførte febersykdommer får vi fordi vi blir stukket av mygg som gjør oss syke, forteller han. 

Barn, eldre og kronisk syke mest utsatt

– Barn under 5 år og eldre mennesker er mest utsatt for å få infeksjoner på reise. De har et svakere immunforsvar og er derfor mer mottakelige for både magetrøbbel, luftveisinfeksjoner og myggoverførte febersykdommer. Reisende med kroniske sykdommer, som for eksempel diabetes, må passe ekstra godt på og unngå infeksjoner da de kan bli mer alvorlige. Bruker du syrenedsettende medikamenter er du også mer utsatt for mageproblemer fordi du har mindre magesyre til å drepe bakterier i mat og drikke, forklarer Thornam. 

God hygiene er viktig for å forebygge både smitte og sykdom

 

God håndhygiene er første bud for å unngå å bli syk på reise

I tillegg til å vaksinere seg, er det aller viktigste tiltaket for å holde seg frisk på reise, god håndhygiene. – Å stelle sår raskt er også svært viktig, samt å være nøye med hva og hvor du spiser. Dessuten er det viktig å bruke myggspray og myggnett der det er risiko for å få myggoverførte sykdommer.

Thornam poengterer hvor viktig det er å ta hensyn til egen helsetilstand når vi er ute og reiser. – Er du gravid og har ulike plager, må du ta hensyn til det når du reiser. Har du en kronisk sykdom, bør du ha en plan for hva du skal gjøre dersom du blir verre under oppholdet. Det er viktig at du undersøker hva slags type helsevesen du kan forvente å finne på reisemålet. Orienter deg gjerne om hvor du finner sykehus og hvordan du kan få tak i medisiner dersom du ikke har tilgang til dine egne.

Utenriksdepartementet har reiseinformasjon, reiseråd og informasjon[2] om hva slags tjenester og bistand norske borgere kan forvente i ulike land.

Før en utenlandsreise er det lurt å lære seg noen tommelfingerregler for når du skal oppsøke lege.

– For eksempel er vanlig turistdiare normalt sett ikke farlig, men dersom du får blod i avføringen, blir svært slapp eller får feber er det viktig å kontakte lege. Blir du bitt av dyr er det viktig å rense såret umiddelbart og oppsøke lege for ytterligere sårrens og eventuell behandling. Dette er spesielt viktig i rabiesutsatte områder.

Om du blir syk på reise er det viktig å oppsøke lege dersom helsetilstanden tilsier det. – De fleste som blir syke på reise trenger imidlertid ikke lege, men må bare komme seg gjennom ubehaget. Får du trøbbel med magen er det viktig å få i seg nok væske. Det kan være lurt å få i seg en væskeerstatning som inneholder nødvendig sukker og salter for å gjenopprette kroppens væskeblanse. Dette er spesielt viktig for eldre og barn.

Det aller viktigste er altså å være godt forberedt. Skaff deg informasjon om reisemålet og undersøk hvilke forebyggende tiltak som anbefales til det landet du skal til. Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger.

God tur!

 

Referanser:

[1] https://www.sykdomsinfo.no/reiseguide/reisesjekkliste/

[2] https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/id2413163/

 

 

 

 

 

 


Gå til nyhetsoversikt