sykdomsinfo.no sykdomsinfo.no

Tyfoidfeber

Sykdommen og symptomene

Tyfoidfeber, også kalt bare tyfus, er en alvorlig bakterieinfeksjon som forårsakes av bakterien Salmonella typhi, og som spres via forurenset mat eller drikke. Blant symptomene er høy, vedvarende feber, hodepine, magesmerter og diaré eller forstoppelse. Verdens helseorganisasjon anslår at tyfoidfeber forårsaker 220 000 dødsfall hvert år.1

  

Utbredelse

Tyfoidfeber forekommer på landsbygda i de fleste land utenfor Vest-Europa og spesielt i Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Smittekilder

  • forurenset vann
  • mat som ikke er stekt/kokt godt nok, og forurenset mat

Behandling

Tyfoidfeber kan behandles med antibiotika.

Hvordan forebygge smitte?

Den beste måten å unngå smitte på er å opprettholde god hånd- og mathygiene. Dette innebærer bl.a. å:

- bare bruke vann som selges på flasker
- unngå ukokte grønnsaker og uvasket salat og frukt
- sørge for at hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
- sørge for at andre kjøttprodukter er godt stekt på overflaten
- unngå upasteurisert melkeprodukter
- vaske hender etter toalettbesøk og før matlaging og måltider.

 

Tyfoidfeber kan forebygges med vaksine. Søk råd om forebygging av tyfoidfeber hos helsepersonell i god tid før avreise.

 

Referanser

WHO Fact sheet Typhoid

 

Vær oppmerksom på Tyfoidfeber i følgende land