Denne sykdomsinformasjonen er generell og erstatter ikke råd fra lege eller annet helsepersonell. Oppsøk lege ved behov for helsehjelp.
Sykdommen og symptomene
Meningokokkbakterien forårsaker hjernehinnebetennelse, alvorlige og omfattende infeksjoner samt blodforgiftning som kan være dødelig. Symptomene omfatter feber, stiv nakke, hallusinasjoner og rask forverring av den generelle helsetilstanden. De fleste alvorlige meningokokkinfeksjonene skyldes serogruppene A, B, C, X, W og Y
Utbredelse
Meningokokkinfeksjoner kan ramme folk i alle aldre, men forekommer oftest hos små barn og unge voksne. Ungdom i alderen 16-19 år har noe høyere risiko for smitte enn den øvrige befolkningen i Norge. Tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan i kombinasjon øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp. Dette gjelder spesielt russefeiring, men kan også være aktuelt ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleir og lignende.
Meningittbeltet i Afrika sør for Sahara, som strekker seg fra Senegal til Etiopia, er områder med høy smittefare eller risiko for epidemier.
Smittekilder
- nærdråpesmitte eller spytt
Behandling
Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokkinfeksjon) behandles med antibiotika tilført direkte i blodet. Slik behandling gis på sykehus, og må starte så tidlig som mulig. Det er derfor viktig å ta kontakt med lege umiddelbart ved mistanke om meningokokkinfeksjon.
Hvordan forebygge smitte?
I de fleste tilfellene skjer smitten fra personer som har meningokokkbakterien i halsen men som ikke selv har blitt syke. Overføring skjer ved nærdråpesmitte. Direkte kontakt gjennom dråpesmitte fra nese og hals må til, og det antas at relativt store dråper munnspytt må overføres. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer.
Referanser:
www.helsenorge.no/sykdom/infeksjon-og-betennelse/hjernehinnebetennelse-og-blodforgiftning/