sykdomsinfo.no sykdomsinfo.no

Hva er hepatitt?

Hepatitt er en akutt infeksjonssykdom som rammer leveren, og som forårsakes av ulike hepatittvirus. Det finnes fem hepatittvirus: A, B, C, D og E. 

Selv om de er sjeldne i Norge, er både hepatitt A og hepatitt B vanlige sykdommer ellers i verden. Hepatitt B kan være helt uten symptomer, men hvis sykdommen ikke behandles, kan den føre til alvorlige helseproblemer. 

Hepatitt A-viruset forårsaker ikke kronisk leversykdom, og pasienten blir vanligvis bra igjen i løpet av to til fire uker. Tretthet kan imidlertid vedvare i flere måneder etter at infeksjonen har avtatt.

 

Hepatitt A og B kart

  

Symptomer (kan variere avhengig av hvilket virus det er snakk om)

 • tretthet
 • leddsmerter
 • magesmerter
 • oppkast
 • dårlig matlyst
 • mørk urin
 • feber
 • gulfarget hud

  

Smittekilder: hepatitt A

 • kald mat, rå mat og mat som ikke er stekt/kokt godt nok (for eksempel iskrem og skalldyr)
 • drikkevann, juice og isbiter

 

Smittekilder: hepatitt B

 • kontakt med blod (ulykker, medisinsk behandling, utstyr for tatovering og kroppspiercing, kontaktsport)
 • ubeskyttet sex

 

Behandling

Hepatitt A er selvbegrensende. Det vil si at betennelsen går over uten aktiv behandling. Det er imidlertid viktig å legge forholdene godt til rette for at immunapparatet skal jobbe effektivt. Det vil si ta det med ro, spis godt og få tilstrekkelig hvile.

Det finnes ingen behandling ved akutt hepatitt B, men de fleste blir friske av seg selv etter den akutte infeksjonen. Dersom du har vært utsatt for smitte, kan det være aktuelt med behandling med vaksine og eventuelt hepatitt B-antistoffer. Antistoffer bør gis innen 48 timer etter antatt smittetidspunkt.
Dersom det påvises kronisk hepatitt B-infeksjon og skadet lever (levercirrhose), kan det være aktuelt med virusdempende midler. Behandling med virusdempende midler er i prinsippet livslang. Man klarer ikke å fjerne viruset helt, men det holdes så mye i sjakk at leveren ikke skades, og man forebygger også utvikling av leverkreft.

 

Hvordan forebygge smitte

For å forebygge smitte bør man prøve å unngå følgende risikosituasjoner og potensielle smittekilder: Kontakt med andres blod (for eksempel ved besøk på legevakt/legekontor) ha ubeskyttet sex, ta tatoveringer, kroppspiercinger, fotpleie, håndpleie, utføre tannpleie eller kirurgi i endemiske områder, ta forholdsregler angående mat og drikke samt være nøye med hygienen og sanitære forhold.

Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A og B. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon mot hepatitt A ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Vaksine mot hepatitt B er nå inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. november 2016, i tråd med anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Vaksinasjon for alle andre aldersgrupper bør vurderes hvis man skal reise til endemiske områder og/eller ofte reiser utenfor Norge. Søk råd hos helsepersonell om forebygging av hepatitt A og B i god tid før avreise.

 

Les mer om hepatitt A

Les mer om hepatitt B

 

Referanser

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/

http://wwwnc.cdc.gov/travel/page/yellowbook-home-2014/

http://www.who.int/immunization/policy/vordan sykdommen forebygges Immunization_routine_table3.pdf