Hepatitt A

Denne sykdomsinformasjonen er generell og erstatter ikke råd fra lege eller annet helsepersonell. Oppsøk lege ved behov for helsehjelp.

Hva er hepatitt A?

Hepatitt A er en akutt og smittsom virussykdom som rammer leveren. Viruset finnes i avføringen hos personer med hepatitt A. Hepatitt A-viruset er meget stabilt og kan overleve utenfor kroppen i lang tid. Sykdommen er mest vanlig i områder med dårlig hygiene og spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte). De fleste nordmenn som får hepatitt A smittes i forbindelse med utenlandsreiser. Smitte som oppstår i Norge er vanligst blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn og tilfeller av smitte fra forurenset, importert mat (f.eks. frosne bær).

Hepatitt A-symptomer

Mange blir smittet uten å få symptomer (asymptomatisk infeksjon), noen får milde symptomer og andre mer alvorlige som livstruende leversvikt. Små barn er oftere uten symptomer.

Blant symptomene på hepatitt A infeksjon er gulfarget hud og/eller gul farge på det hvite i øynene (gulsott), lys avføring, mørk urin, tretthet, lett feber, muskel- og leddsmerter, dårlig appetitt og kvalme/oppkast. Symptomene kan vare i uker eller måneder. Viruset kan spres også av folk med en asymptomatisk infeksjon.

Hepatitt A-viruset forårsaker ikke kronisk leversykdom, og pasienten blir vanligvis bra igjen i løpet av to til fire uker. Trettheten kan imidlertid vedvare i flere måneder etter at infeksjonen har avtatt.

Utbredelse

Hepatitt A er vanlig over hele verden. Endemiske områder med høy smittefare er Afrika sør for Sahara og deler av Sør-Asia, mens endemiske områder med middels smittefare omfatter regionene sør og øst for Middelhavet, Russland, de baltiske landene og alle lav- og mellominntektsland.

Turister som reiser fra svært hygieniske forhold til land med lav hygienisk standard er spesielt utsatt for sykdommen, uavhengig av standarden på hotellet man bor på. Ettersom det finnes store mengder virus i avføringen selv før det oppstår symptomer, kan sykdommen enkelt overføres, spesielt av barn.

  

Smittekilder

  • Mat og vann som er forurenset med viruset
  • Matvarer som er håndtert av smitteførende personer
  • Kontaktsmitte fra person til person i samme husstand og barnehage (f.eks. dårlig håndhygiene etter toalettbesøk, bleieskift)
  • Fekal-oral overføring ved seksuell aktivitet
  • Sprøytedeling og i svært sjeldne tilfeller via blodoverføring

 

Behandling

Sykdommen er selvbegrensende. Det vil si at betennelsen går over uten aktiv behandling. Det er imidlertid viktig å legge forholdene godt til rette for at immunapparatet skal jobbe effektivt. Det vil si ta det med ro, spis godt og få tilstrekkelig hvile.

 

Hvordan forebygge smitte?

For å forebygge smitte bør man unngå potensielle smittekilder ved å ta forholdsregler angående mat og drikke, samt være nøye med hygienen og sanitære forhold på reise til områder med risiko for hepatitt A. Ha god håndhygiene før matlaging og måltider, etter bleieskift og toalettbesøk. Forebygg smitte via mat ved å drikke flaskevann/kokt vann og unngå drikke med isbiter. Vask frukt, ukokte grønnsaker og bær med flaskevann eller kokt vann eller skrelle selv. Matvarer som kan være spesielt utsatt:

  • kjøttpålegg og majonesbaserte salater
  • kjøtt- eller fiskestykker som er rå, kalde eller ikke stekt/kokt godt nok
  • retter som inneholder rått/bløtkokt egg, kalde østers, skjell, krabber og andre skalldyr
  • kalde desserter, melk, fløte, iskrem, smør og kremost fra åpne beholdere

For å unngå smitte fra importert mat anbefaler Mattilsynet at importerte fryste bær bør kokes i 1 minutt før de benyttes i retter som ikke skal varmebehandles.

Unngå deling av sprøyter og brukerutstyr. Unngå oral-analsex ved seksuell kontakt med smittet person og ved tilfeldig kontakt under utbrudd blant menn som har sex med menn.

Hepatitt A kan forebygges med vaksinering. Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A ved utenlandsreiser i områder med høy forekomst av hepatitt A. Folkehelseinstituttet har lands-spesifikke anbefalinger. Søk råd hos helsepersonell i god tid før avreise.

 

 

Referanser

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en /
https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/hepatitis-a