sykdomsinfo.no sykdomsinfo.no

Hepatitt A

Hva er hepatitt A?

Hepatitt A er en akutt og smittsom virussykdom som rammer leveren. Sykdommen spres vanligvis ved at man spiser mat eller drikker vann som er forurenset av avføring (fekal-oral smitte). En annen smittekilde er forurenset vann i svømmebassenger. Hepatitt A er blant de vanligste vaksineforebyggbare infeksjonene som folk pådrar seg på reise.

 

Hepatitt A-symptomer

Blant symptomene på hepatitt A infeksjon er gulfarget hud og/eller gul farge på det hvite i øynene (gulsott), tretthet, feber, kvalme, diaré og mørk urin. Kliniske sykdomstegn varierer fra asymptomatiske infeksjoner, som ofte forekommer hos små barn, til livstruende leversvikt hos voksne. Symptomene kan vare i uker eller måneder. Viruset kan også spres av folk med en asymptomatisk infeksjon.

Hepatitt A-viruset forårsaker ikke kronisk leversykdom, og pasienten blir vanligvis bra igjen i løpet av to til fire uker. Trettheten kan imidlertid vedvare i flere måneder etter at infeksjonen har avtatt.

 

Utbredelse

Hepatitt A er svært vanlig over hele verden. Endemiske områder med høy smittefare er Afrika sør for Sahara og deler av Sør-Asia, mens endemiske områder med middels smittefare omfatter regionene sør og øst for Middelhavet, Russland, de baltiske landene og alle utviklingsland.

Turister som reiser fra svært hygieniske forhold til land med lav hygienisk standard er spesielt utsatt for sykdommen, uavhengig av standarden på hotellet man bor på. Ettersom det finnes store mengder virus i avføringen selv før det oppstår symptomer, kan sykdommen enkelt overføres, spesielt av barn.

 

 

  

Smittekilder

  • drikkevann
  • alt av juice og annen drikke som inneholder isbiter
  • skitne hender
  • toalettfasiliteter
  • kjøttpålegg og majonesbaserte salater
  • frukt, grønnsaker og bær som du ikke kan vaske med flaskevann eller kokt vann eller skrelle selv
  • kjøtt- eller fiskestykker som er rå, kalde eller ikke stekt/kokt godt nok, og retter som inneholder rått/bløtkokt egg
  • kalde østers, skjell, krabber og andre skalldyr
  • kalde desserter
  • melk, fløte, iskrem, smør og kremost fra åpne beholdere

 

Behandling

Sykdommen er selvbegrensende. Det vil si at betennelsen går over uten aktiv behandling. Det er imidlertid viktig å legge forholdene godt til rette for at immunapparatet skal jobbe effektivt. Det vil si ta det med ro, spis godt og få tilstrekkelig hvile.

 

Hvordan forebygge smitte?

For å forebygge smitte bør man unngå potensielle smittekilder ved å ta forholdsregler angående mat og drikke, samt være nøye med hygienen og sanitære forhold.

Hepatitt A kan forebygges med vaksine. Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Søk råd om forebygging av hepatitt A hos helsepersonell i god tid før avreise.

 

Referanser

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs328/en/

https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/hepatitis-a

 

 

 

Vær oppmerksom på Hepatitt A i følgende land